De wijze waarop de auteur beweging, ritme of geluid suggereert, opent een nieuwe wereld in de geest van de lezers. Het beeldverhaal, als originele vorm van expressie, is onlosmakelijk verbonden met zijn verspreiding, want het is ontwikkeld met de bedoeling een zo ruim mogelijk publiek te bereiken en te overtuigen.
Het is gedurende de 19de eeuw dat het beeldverhaal geleidelijk ontstaat, mede dankzij de ontwikkeling van de druk- en reproductietechnieken en de drastische toename in de distributie van kranten en andere populaire edities.
Op het kruispunt van de feuilletonromans, gepubliceerd in de dagbladen, met het originele werk van kunstenaars als Töpffer of Wilhelm Busch, die met deze verhalen in de beeldvorm besloten hun leerlingenof publiek te vermaken, zal het beeldverhaal, gedurende de laatste jaren van de eeuw, in zijn moderne vorm ontstaan in de Verengde Staten met het werk van Richard Outcault, dat in de 'New-York World' verschijnt.
De tentoonstelling georganiseerd door de Bibliotheca Wittockiana laat ons toe op een andere wijze de eeuw voorafgaand aan de geboorte van Kuifje (Brussel 1929) te verkennen, gaande van Rodolphe Töppfer tot Joseph Pinchon, van Caran d'Ache tot Benjamin Rabier of Alain de Saint-Ogan
Jean Auquier, Directeur van het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal, is tentoonstellingscommissaris.
www. wittockiana.org