ARA Belgica

ARA (Amis de la Reliure d'Art) is een internationale vereniging zonder winstoogmerk opgericht in 1982 in Frankrijk door Marcel Garrigou en enkele vrienden.

Vandaag telt de vereniging meer dan 1000 leden verspreid over verschillende landen.

Haar bijzondere doelstelling is het promoten van deze bijzondere kunst die zo weinig gekend is bij het groot publiek, namelijk de kunstboekband.

De vereniging heeft oog voor oude en nieuwe boekbanden, maar ook voor de huidige strekkingen van boekbanden in alle landen.

In harmonie met haar statuten ondersteunt of organiseert zijn verschillende evenementen, tentoonstellingen, prijskampen en salons om de werken van kunstenaars aan een zo breed mogelijk publiek te doen ontdekken of te laten er ervaren.

Om de twee jaar tracht zij het 'Internationaal Forum van de Kunstboekband' FIRA (Foire Internationale de la Reliure d'Art) in te richten dat in 2011 plaats vond in Brugge, Belgïe.

Zij publiceert een brochure en tentoonstellingcatalogen en tracht bekendheid te geven door artikelen over kunstboekbanden in de geschreven pers en in het bijzonder in de professionele en gesproken pers (radio en tv uitzendingen).

In geen enkel opzicht is zij in mededinging met de nationale verenigingen. In tegendeel, zij helpt, verwerkt initiatieven en zoekt samenwerking op internationaal vlak. Zij creëert nationale en regionale afdelingen en benoemt afgevaardigden in verschillende landen. Open voor professionele kunstenaars, bibliofielen, boekhandelaars, boekbindersscholen, niet-professionele boekbinders, conservators en voor iedereen die deze kunst liefheeft, zelfs zonder speciale vaardigheden.

ARA hoopt op uw aansluiting.