STEMMEN EN VISIES Meesterwerken uit de KOOPMAN Collectie van de Nationale bibliotheek van Nederland

 STEMMEN EN VISIES  Meesterwerken uit de KOOPMAN Collectie  van de Nationale bibliotheek van Nederland
Location
Bibliotheca Wittockiana - Bemelstraat 23 1150 Brussel

De copyright van de foto : © Photo: Koninklijke Bibliotheek, The Hague

De wereld van de moderne kunst en die van het boek komen samen in de Koopman Collectie.

De Nederlandse industrieel Louis Koopman (1887-1968) heeft, samen met zijn Belgische en uit Brussel afkomstige verloofde Anny Antoine (1897-1933), gedurende zijn leven één van de beste en mooiste verzamelingen 20ste-eeuwse Europese literatuur en kunstenaarsboeken samengebracht. Bij zijn leven schonk hij deze collectie aan de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, de nationale bibliotheek van Nederland. Dankzij een legaat wordt de collectie steeds aangevuld met nieuwe aanwinsten.

De Koopman Collectie verlaat de Koninklijke Bibliotheek slechts bij hoge uitzondering. Haar komst naar de Wittockiana, een première voor België, is dan ook heel bijzonder, ook omdat deze collectie gedeeltelijk een Brusselse herkomst heeft.

Uit de collectie van 10.000 werken is een keuze gemaakt van zeventig meesterwerken, rekening houdend met de tekst, het belang van de auteur, het genie van de kunstenaar, de kwaliteit en de zeldzaamheid van de uitgave. Hierbij vinden we René Char, geïllustreerd door Miro, André Rouveyre geïllustreerd door Matisse of Pierre Reverdy geïllustreerd door Picasso.

Het kunstenaarsboek weerspiegelt niet alleen de kunststromingen van de 20ste eeuw maar ook de ontwikkelingen in de literatuur en in de boekkunsten (lay-out, typografische vormgeving lettrisme, boekbindkunst, hypergraphie). De tentoongestelde werken getuigen tevens van de internationalisering van het kunstenaarsboek.

De tentoonstelling wordt gerealiseerd in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek, nationale bibliotheek van Nederland en de Stichting Fonds Anny Antoine/Louis Koopman.

Catalogus en evenementen

Deze tentoonstelling is vergezeld van een mooie publicatie in het Frans (208 pagina’s, 235 kleurenillustraties), Voix et visions. De catalogus is ook beschikbaar in het Engels (Voices and visions). Prijs: 60 € (54 € voor de Vrienden van de BW).
Tijdens de tentoonstelling worden enkele bijzondere evenementen georganiseerd. Zaterdagmiddag 12 november presenteren drukker François Da Ros en kunstenares Martine Rassineux hun werk. Donderdagavond 24 november geeft boekkunstenaar Didier Mutel een lezing over zijn atelier en zijn boeken.
Aanmelden via: pgodin@wittockiana.org.- tel.02/770 53 33