« BOEKEN DIE EUROPA GEMAAKT HEBBEN»

« CES LIVRES QUI ONT FAIT L’EUROPE»
Datum
07.10.16 > 15.01.17
Plaats
Bibliotheca Wittockiana Rue du Bemel 23, 1150 Woluwe-Saint-Pierre

VERNISSAGE OP 06 OKTOBER OM 18H30

Deze tentoonstelling verzamelt alle thema's van de moderne economie: sinds de Italiaanse republieken met hun commerciële en bancaire oorsprong (handelaars en bankiers geciteerd in wiegendrukken die uitweiden over handel, wisselkantoren en woekerintresten) tot de huidige economie. Op die manier kan men de eerste stappen herbeleven van het kapitalisme in het Spanje van Karel V, de handelspolitiek en het dirigisme van de absolute staten (geldcontrole, groei van rijkdommen, de aangroei van de bevolking, de kracht van de arbeiders, de openbare uitgaven en hun financiering), het verschijnen van de 'onzichtbare hand' van Adam Smith (met de groei, de productiefactoren, het scheppen van waarden, het krediet als hefboom voor de ontwikkeling, de industriële revolutie), zonder het debat te vergeten tussen de voorstanders van het liberalisme en het protectionisme die allebei de economische groei van de natie beoogden.

Alle boeken zijn originele uitgaven. Een groot aantal komt uit de bibliotheken van beroemde economisten ofwel zijn ze prachtvol ingebonden voor grote bibliofielen. De tentoonstelling stelt ook in het licht de lange weg van de democratie doorheen haar rechterlijk aspect (met de vergankelijke macht van deze wereld), het geluk van de volkeren, het herontdekken van de republikeinse waarden, het uitwerken van de grondwetten en de geboorte van de sociale massaproblemen.

Om het grote publiek beter dit actueel onderwerp te laten begrijpen wordt deze boeken-tentoonstelling vergezeld door een belangrijke iconografische ondersteuning van manuscripten, gravures, portretten, foto's, beeldhouwwerken en diverse instrumenten.

De tentoongestelde stukken worden gegroepeerd rond een parcours dat de bezoeker vergezelt doorheen zeven fundamentele thema's die vijf eeuwen omvatten van het menselijke denken rond democratie en economie in Europa.

foto:©Dario Lasagni