"Irma Boom" : De architectuur van het boek

"Irma Boom : l'architecture du livre"
Datum
18 september - 15 december 2013
Plaats
Institut Néerlandais 121 rue de Lille 75007 Paris

t +33 1 53 59 12 40
f +33 1 45 56 00 77
info@institutneerlandais.com

Het Institut Néerlandais toont een biografie in boeken van de Nederlandse grafisch ontwerpster Irma Boom.

Irma Boom: De architectuur van het boek is de eerste overzichtstentoonstelling in Frankrijk van de wereldberoemde grafisch ontwerpster Irma Boom geboren in 1960. Haar uitzonderlijke boeken zijn volgens Irma Boom constructies van materiaal en kleur, deze idee heeft geleid tot de titel van de tentoonstelling: Irma Boom: Architectuur van het boek. Haar opvallende boekontwerpen genieten internationaal grote bekendheid en waardering en een selectie van haar boeken is opgenomen in de vaste collectie van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam en het MoMA in New York. Haar werk werd eerder tentoongesteld in het Museum für Gestaltung in Zürich en het Centre Georges Pompidou in Parijs.

De tentoonstelling Irma Boom: De architectuur van het boek is tot standgekomen in nauwe samenwerking met de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam en biedt nu voor het eerst het Franse publiek een breed overzicht van Boom’s werk: van 2013 naar het begin van haar carrière, eind jaren tachtig. De tentoonstelling toont een inzicht in de ontwerpraktijk van Irma Boom en laat zien hoe de boeken van als automone ontwerpen tot stand komen. Irma Boom onderzoekt in haar ontwerppraktijk de verschillende essentiele elementen van het boek : het formaat, het papier, de structuur, de boekband. Naast enkele uitzonderlijke iconische ontwerpen, zoals onder andere het SHV boek, het Colorbook en het boek over Otto Treuman worden enkele voorbereidende studies en enkele
« mislukkingen » getoond. Een aantal opmerkelijke historische boeken van de Bijzondere Collecties van de Universiteit in Amsterdam en uit de collectie van de Fondation Custodia in Parijs zijn door Irma Boom geselecteerd voor deze tentoonstelling. Bijzondere boeken die raakvlakken hebben met haar werk en haar fascineren. In de tentoonstelling zijn ook enkele recente projecten opgenomen zoals een uitgave voor Chanel en de door Boom ontworpen huisstijl en nieuwe logo van het in april 2013 heropende Rijksmuseum.

Behalve boeken, haar voornaamste aandachtsgebied, ontwerpt Boom ook huisstijlen, jaarverslagen, postzegels en vrij werk in de openbare ruimte. Na haar studie aan de AKI in Enschede startte Boom haar loopbaan bij Sdu ontwerpgroep in Den Haag. In 1991 begon zij haar eigen studio, Irma Boom Office, in Amsterdam. Datzelfde jaar krijgt zij de opdracht een jubileumuitgave te maken voor de multinational SHV. Dit boek, verschenen in 1996 en meer dan 2000 pagina’s dik, is nu een icoon van ‘Dutch Design’. Het SHV-boek bracht nieuwe, internationale, opdrachtgevers als Vitra, Zumtobel en Ferrari. Voor haar werk ontving Boom tal van onderscheidingen, waaronder verscheidene bekroningen bij de ‘Best Verzorgde Boeken’, in 2001 de prestigieuze Gutenberg-Preis en in 2012 de Amsterdamprijs. In datzelfde jaar werd zij onderscheiden met de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap van de Huisorde van Oranje uitgereikt door Koningin Beatrix.

Bij de tentoonstelling in Parijs verschijnt speciaal voor de gelegenheid een Franstalige versie van de catalogus The Architecture of the Book, een meer dan 800 pagina’s tellend miniboekje in een speciaal doosje ontworpen door Irma Boom. De eerste 500 exemplaren zullen gesigneerd en genummerd verkocht worden in de speciaal voor de gelegenheid ingerichte boekwinkel in de zalen van het Institut Néerlandais. Deze monografie (38×50 mm) met meer dan 450 afbeeldingen biedt een uitgebreid overzicht van haar werk, vanaf het begin van haar ontwerppraktijk in 1986 tot nu en bevat een introductie van de Nederlandse architect Rem Koolhaas.