PAYS de MONTAGNES - PAYS de PLAINES

PAYS de MONTAGNES - PAYS de PLAINES
Location
Bibliotheca Wittockiana - Bemelstraat 23 1150 Brussel

‘Hoogland – Laagland’ is een driedelig project georganiseerd door de vzw ‘LiterGra’, een samenstelling gevormd door syllabes van de woorden literatuur en grafiek, opgericht in 2003 met als doel het organiseren van projecten waarin literatoren en beeldende kunstenaars actief samenwerken om een gezamenlijk kunstwerk te realiseren.

Van 2005 tot en met 2010 werden er drie projecten verwezenlijkt in samenwerking met Zwitserse kunstenaars. Om elkaars mentaliteit en leefmilieu beter te leren kennen
gebeurde dit op basis van de formule artists in residence. Beeldende kunstenaars en auteurs uit Vlaanderen konden gratis verblijven en werken in Schloss Haldenstein in het Zwitsers Kanton Graubünden en de Zwitserse collega’s kregen dezelfde mogelijkheden in het Frans Masereel Centrum te Kasterlee.
De opdracht was telkens een bibliofiele box samen te stellen op 35 exemplaren, begeleid door een kunstboek dat op 320 exemplaren werd uitgegeven. Alle teksten verschenen zowel in het Nederlands als het Duits. Een aantal gedichten verscheen ook in het Reto-Romaans en het Sursilvan.

Het eerste project kreeg als onderwerp ‘Zand – Steen / Stein – Sand’ en voor de uitvoering ervan werden er door beeldende kunstenaars en auteurs duo’s gevormd.
Voor Zwitserland waren dat Mathias Balzer met Leo Tuor en Carla Neis met Heinz Salvisberg. Voor Vlaanderen Goedele Peeters met Johan van Cauwenberge en Veerle Rooms met Willem Persoon.

Het tweede project kreeg als titel ‘Hout – Lover’ / Laub – Holz’ en beeldende kunstenaars Colette Cleeren, Gieri Schmed, Agnes Indermaur, Christophe Meul en Niki Faes vormden een duo met auteurs Brigitte Hasler, Lothar Deplazes, Beatrijs van Craenenbroeck, Marleen de Creé en Tony Rombouts.

Het derde en laatste project verscheen onder de titel ‘Mens – Landschap / Landschaft – Mensch’ en hier werden er duo’s gevormd door de beeldende kunstenaars Linda Vinck, Enna Salis, Roeland Kotsch, Toni Parpan en Jan Pieter Cornelis met de auteurs Peter Holvoet-Hanssen, Leta Semadeni, Annmarie Sauer, Ladina-Lucia Bordoli en Piet Brak.

De drie projecten werden gesubsidieerd door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, de Provincie Antwerpen en het Zwitserse Kanton Graubünden en werden reeds tentoongesteld in Haldenstein, Neuchâtel, Vaduz (Liechtenstein), Kasterlee, Oostende, Antwerpen, Sint-Niklaas en Ronse. Na de tentoonstelling in Bibliotheca Wittockiana te Brussel reist zij naar de bibliotheek van de Zwitserse stad Fribourg.